FPSC Islamic Studies Past Paper

FPSC Islamic Studies (Islamiat or Islamiyat) Past Papers. Following are the questions from past FPSC Lecturer Tests for the post of Lecturer Islamic Studies BS-17 under Federal Government of Pakistan.

1. Who wrote the book “Muatta”?
(A) Imam Abu Hanifa (R.A)
(B) Imam Malik (R.A)
(C) Imam Ahmed bin Hamble (R.A)
(D) Imam Shafae (R.A)

2. Who is known as “Imam-e-Darul Hijra”?
(A) Imam Abu Hanifa (R.A)
(B) Imam Malik (R.A)
(C) Imam Ahmed bin Hamble (R.A)
(D) Imam Shafae (R.A)

3. What does Islam mean?
(A) Total Submission
(B) Peace
(C) Acceptance
(D) Protection

4. How many sources of Islamic Law are there?
(A) 3
(B) 4
(C) 5
(D) 6

5. Which Surah of the Holy Quran is considered as 1/3 (one third) of Quran in the sake of reward (Sawab)?
(A) Surah Al-Kausar
(B) Surah Al-Fatiha
(C) Surah Al-Ikhlas
(D) Surah Al-Yasin

6. In Quran, how many Makki Surahs are there?
(A) 72
(B) 76
(C) 82
(D) 86

7. How many Sahabas (R.A) are counted in Ashra Mubasharah?
(A) 5
(B) 10
(C) 14
(D) 20

8. What Sahabi (R.A) is known as Fateh-e-Misr (Conqueror of Egypt)?
(A) Hazrat Huzaifa (R.A)
(B) Hazrat Umar Farooq (R.A)
(C) Hazrat Umr bin Al-Aas (R.A)
(D) Hazrat Ali (R.A)

9. How many Prophets are mentioned in Quran by name?
(A) 4
(B) 6
(C) 26
(D) 28

10. Fatimid Caliphate was established in?
(A) Egypt
(B) Iran
(C) Iraq
(D) Hijaz

ANSWERS: FPSC ISLAMIAT PAST PAPER
1(B) 2(B) 3(A) 4(B) 5(C)
6(D) 7(B) 8(C) 9(C) 10(A)

Print Friendly, PDF & Email

About paperspk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *