FPSC Islamic Studies Sample Questions

FPSC Islamic Studies (Islamiat or Islamiyat) Sample Questions. Following are the sample questions for FPSC Lecturer Tests for the post of Lecturer Islamic Studies BS-17 under Federal Government of Pakistan.

1. Surah Al-Fatiha consists of how many verses?
(A) 5
(B) 6
(C) 7
(D) 8

2. What Sahabi (R.A) is known as Jami-ul-Quran ( compiler of Quran)?
(A) Hazrat Abu Bakr Siddique (R.A)
(B) Hazrat Umar Farooq (R.A)
(C) Hazrat Usman (R.A)
(D) Hazrat Ali (R.A)

3. Which is the 9th month of Islamic year (Lunar Calendar)?
(A) Sha’aban
(B) Ramzan
(C) Rajab
(D) Shawwal

4. Which book is not among the Sihah Sitta?
(A) Shamail-e-Tirmizi
(B) Sunan-e-Abu Dawood
(C) Sahih Bukhari
(D) Sahih Muslim

5. Who wrote the book Kitab-ul-Shifa on medicine?
(A) Ibn Sina
(B) Al-Razi
(C) Al-Farabi
(D) Al-Zahravi

6. Who is called as “Sani Isnain”?
(A) Hazrat Abu Bakr Siddique (R.A)
(B) Hazrat Umar Farooq (R.A)
(C) Hazrat Usman (R.A)
(D) Hazrat Ali (R.A)

7. What does “Taqwa” mean?
(A) Fear
(B) Threat
(C) Warning
(D) Piousness

8. Who is Umayyad from the following?
(A) Hazrat Abu Bakr Siddique (R.A)
(B) Hazrat Umar Farooq (R.A)
(C) Hazrat Usman (R.A)
(D) Haroon-ur-Rasheed

9. When was Hajj made compulsory?
(A) 7 A.H
(B) 8 A.H
(C) 9 A.H
(D) 10 A.H

10. In who’s hands, the fort of Khyber was conquered?
(A) Hazrat Ali (R.A)
(B) Hazrat Khalid bin Waleed (R.A)
(C) Hazrat Abbas (R.A)
(D) Hazrat Sa’ad (R.A)

Answers: FPSC Islamiyat Sample Questions
1(C) 2(C) 3(B) 4(A) 5(A)
6(A) 7(A) 8(C) 9(C) 10(A)

Print Friendly, PDF & Email

About paperspk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *