Quiz Biology

1. Haemodialysis means cleaning of
(A) urine
(B) blood
(C) glomerular filterate
(D) coelomic fluid

2. Production of sweat and sebum is related with
(A) skin
(B) liver
(C) lungs
(D) GIT

3. The evaporative cooling in the respiratory tract of dogs is called
(A) vasodilation
(B) vasoconstriction
(C) panting
(D) all of these

4. Which of the following pathogen type cause disease that can be treated with antibiotics
(A) bacteria
(B) fungi
(C) virus
(D) none of these

5. Most cell membranes are composed principally of
(A) DNA ad protein
(B) protein and lipids
(C) protein and chitin
(D) protein and RNA

6. Normally, in the process of osmosis, the net flow of water molecules into or out of the cell depends upon differences in the
(A) concentration of water molecules inside and outside the cell
(B) concentration of enzymes on either side of the cell membrane
(C) rate of molecular motion on either side of the cell membrane
(D) none of these

7. Sodium ions are “pumped” from a region of lower concentration to a region of higher concentration in the nerve cells of humans. This process is an example of
(A) diffusion
(B) passive transport
(C) osmosis
(D) active transport

8. Proteins are made from amino acids by the process of
(A) hydrolysis
(B) pinocytosis
(C) dehydration synthesis
(D) active transport

9. Which is an organic compound found in most cells
(A) water
(B) glucose
(C) oxygen
(D) sodium chloride

10. Which are the four most abundant elements in living cells
(A) carbon, oxygen, nitrogen, sulfur
(B) carbon, oxygen, hydrogen, nitrogen
(C) carbon, oxygen, sulfur, phosphorus
(D) carbon, sulfur, hydrogen, magnesium

ANSWERS: BIOLOGY QUIZ
1. B
2. A
3. C
4. A
5. B
6. A
7. D
8. C
9. B
10. B

11. Starch is converted into maltose by
(A) diastase
(B) invertase
(C) maltase
(D) amylase

12. Co-enzyme is often formed from
(A) lipid
(B) protein
(C) inorganic ion
(D) vitamin

13. Messenger RNA is formed in
(A) nucleus
(B) chloroplast
(C) mitochondria
(D) none of these

14. Number of chromosomes in E.coli
(A) 4
(B) 6
(C) 3
(D) 1

15. Protein factory is
(A) nucleus
(B) ribosome
(C) golgi complex
(D) centriole

16. Smallest disease causing agents in plants are
(A) virion
(B) mycoplasma
(C) viroids
(D) prions

17. The major cell infected by the HIV is lymphocyte
(A) helper-T
(B) B
(C) both T and B
(D) none of these

18. Pigment present in red algae is
(A) fucoxanthin
(B) phycocyanin
(C) phycoerythrin
(D) bilirubin

19. Nutrition in fungi is
(A) photosynthetic
(B) chemosynthetic
(C) completely parasitic
(D) absorptive heterotrophs

20. Fungi resemble plants because they lack
(A) cell wall
(B) cytoplasm
(C) centriole
(D) nucleus

ANSWERS: BIOLOGY QUIZZES
11. A
12. B
13. A
14. D
15. B
16. C
17. A
18. C
19. D
20. C

21. Which is a parasitic plant
(A) cuscuta
(B) rose
(C) ferns
(D) mosses

22. True roots absent in
(A) ferns
(B) bryophytes
(C) gymnosperms
(D) angiosperms

23. The mechanism for ATP synthesis is
(A) chemosynthesis
(B) photosynthesis
(C) phosphorylation
(D) chemiosmosis

24. Enzyme present in the saliva is
(A) lipase
(B) trypsin
(C) ptyalin
(D) invertase

25. Nitrogen is present in
(A) carbohydrates
(B) proteins
(C) lipids
(D) carbonates

26. The food is ground in the cockroach in
(A) mesenteron
(B) crop
(C) gizzard
(D) intestine

27. Operculum is present in
(A) bony fish
(B) sea fish
(C) cartilaginous fish
(D) none of these

28. In which animal respiratory surface are found in more than one organ
(A) birds
(B) human
(C) fish
(D) frog

29. The heart is enclosed in a membrane called
(A) pleura
(B) pericardium
(C) peritoneum
(D) epithelium

30. From right ventricle blood is pushed into
(A) pulmonary trunk
(B) brain
(C) aorta
(D) body

ANSWERS: BIOLOGY MCQS
21. A
22. B
23. D
24. C
25. B
26. C
27. A
28. D
29. B
30. A

31. Which one is abundant in lymph
(A) oxygen
(B) lipids
(C) water
(D) proteins

32. Jaws without teeth are found in found in
(A) birds
(B) reptiles
(C) fish
(D) none of these

33. Male reproductive part of flower is
(A) stigma
(B) stamen
(C) carpel
(D) ovule

34. Coordination in plants is by
(A) nervous system
(B) enzymes
(C) hormones
(D) roots

35. The simplest fatty acid is
(A) palmitic acid
(B) butyric acid
(C) oleic acid
(D) acetic acid

36. All enzymes are protein which are
(A) globular
(B) fibrous
(C) helical
(D) all of these

37. Cilia are produced from
(A) mitochondria
(B) cell-membrane
(C) centriole
(D) cytoplasm

38. Which of the following disease is not caused by virus
(A) T.B
(B) AIDS
(C) HIV
(D) flu

39. Which of the following is a filamentous alga
(A) ulva
(B) chlorella
(C) acetabularia
(D) spirogyra

40. Which of the following is not sac fungi
(A) truffles
(B) yeasts
(C) mushrooms
(D) morels

ANSWERS: BIOLOGY QUIZ
31. D
32. A
33. B
34. C
35. D
36. A
37. C
38. A
39. D
40. C

41. ‘Cassia fistula’ is the scientific name of
(A) amaltas
(B) rose
(C) onion
(D) tomato

42. Phage virus consists of head and
(A) thorax
(B) neck
(C) tail
(D) none of these

43. Bacteria without any flagella are called
(A) monotrichous
(B) atrichous
(C) peritrichous
(D) lophotrichous

44. Protists have been evolved from
(A) animals
(B) plants
(C) fungi
(D) prokaryotes

45. Algae differ from plants in that the sex organs in algae are
(A) multicellular
(B) unicellular
(C) acellular
(D) none of these

46. Fungi can absorb food from the substrate because the have
(A) sporangium
(B) spores
(C) rhizoids
(D) stalk

47. A seed may be defined as a fertilized
(A) egg
(B) ovary
(C) ovule
(D) embryo

48. Platyhelminthes means
(A) round worms
(B) flat worms
(C) tape worms
(D) pin worms

49. The first land vertebrates were
(A) dipnoi
(B) amphibia
(C) reptilia
(D) aves

50. All life on planet earth is powered by
(A) solar energy
(B) thermal energy
(C) tidal energy
(D) kinetic energy

ANSWERS: BIOLOGY QUIZZES
41. A
42. C
43. B
44. D
45. B
46. C
47. C
48. B
49. B
50. A

51. Recombinant DNA is introduced in to host cell by means of
(A) phage
(B) vector
(C) bacteria
(D) enzyme

52. In cystic fibrosis, the patient lacks a gene that codes for trans-membarene carrier of
(A) sodium ion
(B) carbon dioxide
(C) chloride ion
(D) potassium ion

53. Which gene is located on linkage group number 11 in man
(A) sickle cell anemia
(B) leukemia
(C) albinism
(D) all of these

54. In birds the sex is determined by the type of
(A) sperm
(B) autosomes
(C) egg
(D) none of these

55. In RNA nucleotides are attached by
(A) peptide bonds
(B) hydrogen bonds
(C) covalent bond
(D) phosphodiester bond

56. The chromosome is
(A) gene
(B) genes + protein
(C) DNA + genes
(D) gene + protein

57. The human body contains water
(A) 60-80%
(B) 70-90%
(C) 75-95%
(D) 80-90%

58. Environment is a source of
(A) food
(B) shelter
(C) clothing
(D) all of these

59. Fresh water ecosystem covers
(A) 2%
(B) 1%
(C) 3%
(D) 5%

60. Foul smell in lake is produced by
(A) algae
(B) bacteria
(C) fungi
(D) all of these

ANSWERS: BIOLOGY MCQS
51. B
52. C
53. D
54. C
55. D
56. B
57. B
58. D
59. B
60. D

61. Starch is richly present in
(A) onion
(B) apple
(C) cereals
(D) tomato

62. Plants having foreign DNA are known as
(A) genetic plants
(B) recombinant plants
(C) cultured plants
(D) transgenic plants

63. Which of the following kinds of atom do not occur in carbohydrates
(A) carbon
(B) hydrogen
(C) nitrogen
(D) oxygen

64. The basic framework of all types of membranes are
(A) lipoproteins
(B) glycoproteins
(C) proteoglycans
(D) nucleoproteins

65. Single membrane bounded organelle is
(A) nucleus
(B) lysosome
(C) ribosome
(D) none of these

66. Irregular grape like cluster of bacilli is called
(A) diplo bacilli
(B) strepto bacilli
(C) staphylo bacilli
(D) none of these

67. It is generally accepted that plants arose from ancestral
(A) green algae
(B) fungi
(C) bacteria
(D) all of these

68. Main energy reserves in the case of green algae are
(A) glycogen
(B) sucrose
(C) glucose
(D) starch

69. The chief component of the cell wall of the majority of fungi is
(A) pectin
(B) chitin
(C) lignin
(D) cellulose

70. After pollination the pollens are transferred to which part of the flower
(A) ovary
(B) style
(C) stigma
(D) none of these

ANSWERS: BIOLOGY QUESTIONS
61. C
62. D
63. C
64. A
65. B
66. C
67. A
68. D
69. B
70. C

71. Glyoxisomes contain enzymes for
(A) glyoxylate cycle
(B) glycolate cycle
(C) Calvin cycle
(D) none of these

72. Vacuoles serve to
(A) expand the plant cells
(B) sites for storage
(C) both in expansion and storage
(D) non-specific function

73. An isolated virus is not considered living since it
(A) separate into two parts
(B) cannot metabolize
(C) rapidly looses its genome
(D) all of these

74. The predominant phycobilin pigment in cyanobacteria which is of blue colour is
(A) phycoerythrin
(B) phycocyanin
(C) fucocyanin
(D) fucoxanthin

75. Deafness is caused by misuse of
(A) penicillin
(B) tetracycline
(C) paracetamol
(D) streptomycin

76. Cell envelope does not include
(A) capsule
(B) slime layer
(C) cell wall
(D) cell membrane

77. Coenocytes is a fungal body which is
(A) multi-nucleate aseptate
(B) multi-nucleate septate
(C) uni-nucleate septate
(D) uni-nucleate aseptate

78. Bryophytes are
(A) all heterosporous
(B) all homosporous
(C) mostly homosporus
(D) none of these

79. Nephridia are excretory organs in
(A) round worms
(B) lizard
(C) earth worm
(D) planaria

80. Which one is harmful mollusc
(A) slug
(B) snail
(C) oyester
(D) star fish

ANSWERS: MCQS OF BIOLOGY
71. A
72. C
73. B
74. B
75. D
76. D
77. A
78. B
79. C
80. A

81. Which structure is involve in gaseous exchange of plants
(A) stomata
(B) lenticels
(C) cuticle
(D) all of these

82. Common feature of human and insect trachea is
(A) non-collapsiable wall
(B) supporting rings
(C) ectodermal origin
(D) endodermal origin

83. Vomiting occurs due to
(A) constipation
(B) diarrhoea
(C) antiperistalsis
(D) peristalsis

84. Photosynthetic prokaryotes lack
(A) ribosomes
(B) chloroplast
(C) cell-membrane
(D) vacuole

85. Which of the following organ is because of absence of teeth in birds
(A) crop
(B) syrinx
(C) stomach
(D) gizzard

86. The scientific name of jelly fish is
(A) Aurelia
(B) Madrepore
(C) Actinia
(D) Obelia

87. In which plants leaves are always in whorls
(A) lycopsids
(B) psilopsids
(C) sphenopsids
(D) pteropsids

88. In bacterial and viral infection, their is increase in number of
(A) platelets
(B) RBC’s
(C) antibodies
(D) WBC’s

89. In plants, which are involved in testa formation
(A) tracheids
(B) sclereids
(C) sclerenchyma
(D) none of these

90. The etiolated plants lack
(A) chlorophyll
(B) xanthophyll
(C) caroteins
(D) none of these

ANSWERS: BASIC BIOLOGY QUIZ
81. D
82. A
83. C
84. B
85. D
86. A
87. C
88. D
89. B
90. A

Print Friendly, PDF & Email

About paperspk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *