Quiz Chemistry

1. pH of the neutral solution is ?
(A) 2
(B) 6
(C) 7
(D) 5

2. pH of the acidic solution is less than ?
(A) 3
(B) 2
(C) 6
(D) 7

3. The branch of chemistry in which we study hydrocarbon and their derivatives is called ?
(A) Organic chemistry
(B) Inorganic chemistry
(C) Industrial chemistry
(D) Biochemistry

4. The metal present in combine state is called ?
(A) Metal
(B) Solid
(C) Minerals
(D) None of these

5. Which of the following is homogeneous mixture ?
(A) Smoke
(B) Fog
(C) Smog
(D) Air

6. Hydrogen has a positive charge ?
(A) Proton
(B) Electron
(C) Atom
(D) Neutron

7. Electron in its ground state does not ?
(A) Spin
(B) Revolve
(C) Reside in orbit
(D) Radiate energy

8. Number of periods in modern periodic table is ?
(A) 8
(B) 6
(C) 5
(D) 7

9. Which of the following is transition element ?
(A) Cu
(B) Cl
(C) S
(D) B

10. Ink spreads in water because of ?
(A) Vapor pressure
(B) Dipole movement
(C) Diffusion
(D) Osmosis

ANSWERS: CHEMISTRY QUIZ
1. C
2. D
3. A
4. C
5. D
6. A
7. D
8. D
9. A
10. C

11. Lower the pH value _________ will be an acid.
(A) Weaker
(B) Neutral
(C) Stronger
(D) Alkaline

12. Which of the following is an organic compound ?
(A) CO
(B) C2H2
(C) CO2
(D) NaHCO3

13. Which one of the following is the general formula of alkenes ?
(A) CnH2n
(B) CnH2n-1
(C) CnH2n+1
(D) CnH2n-2

14. The Homologues has the same ?
(A) Density
(B) State
(C) Chemical Properties
(D) Colour

15. Carbon atom usually ?
(A) Gains four electron
(B) Forms four covalent bonds
(C) Ionizes
(D) Loses four electrons

16. Organic radical with general formula CnH2n+1 is ?
(A) Allyl
(B) Alkyl
(C) Pheny
(D) Benzyl

17. The next homologue of C8H18 is ?
(A) C9H20
(B) C9H18
(C) C8H16
(D) C7H14

18. Methane is the first member of Methane is the first member of ?
(A) Alcohol Series
(B) Carboxylic acids Series
(C) Alkane Series
(D) Alkene Series

19. The compound C3H8 must have ?
(A) An ionic bond
(B) At least one triple bond
(C) All single bonds
(D) At least one double bond

20. The name of C6H14 is ?
(A) Hexane
(B) Decane
(C) Propane
(D) Heptanes

ANSWERS: CHEMISTRY QUIZZES
11. C
12. B
13. A
14. C
15. B
16. B
17. A
18. C
19. C
20. A

21. Which of the following organic compound has different chemical properties?
(A) C2H5COOH
(B) CH3OH
(C) C5H11OH
(D)C2H5OH

22. Which of the following is inorganic?
(A) NaCN
(B) CH3CL
(C) CH4
(D) CH3OH

23. Dehydration of ethyl alcohol with conc. H2SO4 results in the formation of?
(A) Methane
(B) Ethene
(C) Ethane
(D) Acetylene

24. Which one of the following reagents distinguished ethene from acetylene?
(A) Bromine solution
(B) AgNO3
(C) Alcoholic KOH
(D) Carbon tetrachloride solution

25. Which one of the following decolorizes Br2 Water?
(A) Ethene
(B) Methane
(C) Propane
(D) Ethane

26. Ethene reacts with HBr, the compound formed is?
(A) Br-CH2-CH2-Br
(B) CH3-CH2-Br
(C) Acetylene
(D) CH3-CH2-CH3

27. Which of the following statement is not true for alkynes?
(A) They do not perform Baeyer’s Test
(B) They undergo addition reaction
(C) They burn to form CO2
(D) They contain a triple bond

28. All the member of alkane series has?
(A) All types of bonds
(B) All single bonds
(C) At least one double bond
(D) At least one triple bond

29. Baeyer’s reagent is?
(A) Hot KMnO4
(B) Alkaline KMnO4
(C) Conc. KMnO4
(D) Acidic KMnO4

30. Which one gives carboxylic acid with alkaline KMnO4?
(A) Acetylene
(B) Ethane
(C) Ethene
(D) Methane

ANSWERS: CHEMISTRY MCQS
21. A
22. A
23. B
24. B
25. A
26. B
27. A
28. B
29. B
30. A

31. Which one gives a mixture of hydrocarbons on halogenations ?
(A) Ethane
(B) Ethyl alcohol
(C) Ethene
(D) Ethyne

32. Baeyer’s test shows the presence of ?
(A) A double bond
(B) A triple bond
(C) Both A and B
(D) No bond

33. Which one is the least reactive ?
(A) Propane
(B) Ethene
(C) Ethyne
(D) Ethane

34. Ethane reacts with chlorine in the presence of ?
(A) Sunlight
(B) Water
(C) Carbon tetra chloride
(D) Ether

35. ______________ is a factor related to blood clotting.
(A) Vitamin K
(B) Vitamin A
(C) Vitamin C
(D) Vitamin E

36. The coldest region in atmosphere is ?
(A) Mesopause
(B) Stratosphere
(C) Tropopause
(D) Stratopause

37. The freezing point of water is ___________ celcius.
(A) 1
(B) 2
(C) 0
(D) 3

38. The total volume of water present on earth surface is ?
(A) 1.3 Trillion KM3
(B) 1.7 KM3
(C) 1.33 Million KM3
(D) 1.386 Billion KM3

39. The vital function of protoplasm is due to the presence of ?
(A) Water
(B) Fats
(C) Minerals
(D) Calcium

40. The quantity of fresh water present on eat is only about ?
(A) 2.5%
(B) 0.04%
(C) 2.2%
(D) 3.6%

ANSWERS: CHEMISTRY QUIZ
31. D
32. C
33. D
34. A
35. A
36. A
37. C
38. D
39. A
40. A

41. The reason of unusual physical properties of water is due to the presence of ?
(A) Covalent bond
(B) Coordinate cov. Bond
(C) Hydrogen bonding
(D) None of these

42. The density of water is one gram per centimeter cube at ?
(A) 60 °C
(B) 4 °C
(C) 100 °C
(D) 0 °C

43. The enormous quantity of water present on earth surface acts as giant thermostat due to its high ?
(A) Density
(B) Boiling Point
(C) Latent heat values
(D) Heat Capacity

44. The latent heat of fusion of water is ?
(A) 4.2 KJ/Mol
(B) 5.2 KJ/Mol
(C) 6 KJ/Mol
(D) 5.7 KJ/Mol

45. Dielectric constant of water at 18 °C is ?
(A) 70
(B) 80
(C) 84
(D) 75

46. Water gas is a mixture of ?
(A) Hydrogen & Oxygen
(B) Steam & Air
(C) CO & H2
(D) None of these

47. Chlorine act as a bleaching agent in the presence of ?
(A) HNO3
(B) NaOH
(C) HCL
(D) H2O

48. The chemical formula of magnetic oxide is ?
(A) Fe3O4
(B) Fe2O3.H2O
(C) Fe2O3
(D) FeO

49. Rain water is acidic in nature because air contain ?
(A) Carbon dioxide
(B) Nitrogen
(C) Oxygen
(D) All of these

50. Nutrient pollution of water bodies is caused by ?
(A) Nitrates & Phosphates
(B) Pathogens
(C) Acid rain
(D) Cal & Mag

ANSWERS: CHEMISTRY QUIZZES
41. C
42. B
43. D
44. C
45. B
46. C
47. D
48. A
49. A
50. A

51. Most of the aquatic animals cannot survive above ?
(A) 30 °C
(B) 35 °C
(C) 50 °C
(D) 44 °C

52. Which one of the following disease is caused by mercury ?
(A) Typhoid
(B) Cholera
(C) Hepatitis
(D) Parkinson

53. The blister copper is refined by ?
(A) Boiling
(B) Concentration
(C) Electrolysis
(D) Reduction

54. Chemical formula of Urea is ?
(A) NH2CONH2
(B) Na2CO3
(C) NH2COONH4
(D) NH4CL

55. Sodium carbonate is commercially manufactured by ?
(A) Ostwald’s Process
(B) Haber’s Process
(C) Frisch Process
(D) Solvay Process

56. Urea is probably, most important fertilizer ?
(A) Nitrogenous
(B) Sulphur
(C) Organic
(D) Phosphate

57. Petroleum is a mixture of many ?
(A) Salt
(B) Hydrocarbons
(C) Hydroxide
(D) Acids

58. Raw materials used for manufacturing urea are ?
(A) H2 & NH3
(B) CO2 & NH3
(C) HCL & NH3
(D) None of these

59. Which one is a step of metallurgical process ?
(A) Rustin
(B) Roasting
(C) Crystallization
(D) None of these

60. Different fractions of petroleum are separated by ?
(A) Cooling
(B) Fractional Distillation
(C) Steam distillation
(D) None of these

ANSWERS: CHEMISTRY MCQS
51. A
52. D
53. C
54. A
55. D
56. A
57. B
58. B
59. B
60. B

61. The blister form of copper is ____________ form.
(A) Impure
(B) Raw
(C) Pure
(D) Refined

62. Vitamin A is soluble in ?
(A) Water
(B) Fats
(C) Both A&B
(D) None of these

63. Vitamin B is soluble in ?
(A) Fats
(B) Water
(C) Both A&B
(D) None of these

64. There are __________ types of DNA.
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4

65. Nucleic acid was first discovered in ?
(A) 1869
(B) 1870
(C) 1871
(D) 1872

66. Mutation is a sudden chemical change in ?
(A) DNA
(B) RNA
(C) Cell
(D) Cell wall

67. Amino acids are the building blocks of ?
(A) Lipids
(B) Fats
(C) Vitamins
(D) Protein

68. Organic chemistry is the study of ?
(A) Carbon
(B) Metal
(C) Oxygen
(D) Carbon and its compounds

69. Enzymes are made of ?
(A) Protein
(B) Lipids
(C) Fats
(D) Minerals

70. Cause of acidic rain is ?
(A) Nitrogen
(B) Sulphure Dioxide
(C) Carbonic Acid
(D) Carboxide

ANSWERS: CHEMISTRY QUESTIONS
61. A
62. B
63. B
64. D
65. A
66. A
67. D
68. D
69. A
70. B

Print Friendly, PDF & Email

About paperspk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *