Quiz Computer Science

1. The major language of World Wide Web is
(A) HTML
(B) PHP
(C) ASP.NET
(D) Java

2. HTML is an abbreviation for?
(A) HiTech Meaningful Language
(B) HyperText Meaningful Language
(C) HiTech Markup Language
(D) HyperText Markup Language

3. ___________ is a device from where the information is sent.
(A) Transmitter
(B) Spreadsheet
(C) Simulation
(D) Modulation

4. __________ is a mathematical model of a real system in the form of a computer program.
(A) Transmitter
(B) Spreadsheet
(C) Simulation
(D) Modulation

5. LAN is an abbreviation for?
(A) Large Access Network
(B) Local Access Network
(C) Large Area Network
(D) Local Area Network

6. In peer-to-peer networking,
(A) there is only one server and many clients
(B) there is only one client and many servers
(C) every computer is capable of playing the role of server
(D) every computer is capable of playing the role of client, server or both at the same time

7. URL is an abbreviation for?
(A) Universal Resource Locator
(B) Uniform Resource Locator
(C) Universal Resource Location
(D) Uniform Resource Location

8. The network in which we connect each node to the network along a single piece of network cable is called
(A) Bus Network Topology
(B) Star Network Topology
(C) Ring Network Topology
(D) None of these

9. The network in which we connect each network node to a central device (hub) is called
(A) Bus Network Topology
(B) Star Network Topology
(C) Ring Network Topology
(D) None of these

10. FTP is an abbreviation for?
(A) File Transfer Position
(B) File Transfer Protection
(C) File Transfer Protocol
(D) File Transfer Possibility

ANSWERS: COMPUTER SCIENCE QUIZ
1. A
2. D
3. A
4. C
5. D
6. D
7. B
8. A
9. B
10. C

11. IDE stands for?
(A) Integrated Dual Environment
(B) Inter Development Environment
(C) Integrated Development Environment
(D) Inter Dual Environment

12. A language that is closed to human language is called
(A) Low-Level language
(B) High-Level language
(C) Programming language
(D) Machine language

13. CBT stands for?
(A) Computer Based Training
(B) Computer Based Trading
(C) Computer Based Technology
(D) None Of These

14. A virus that replicates itself is called
(A) Bug
(B) Worm
(C) Bomb
(D) Hoax

15. The tool used to find a similar word in a document is called
(A) Finder
(B) Thesaurus
(C) Dictionary
(D) Find and Replace

16. Which of the following components of physical database design refer to the correctness and consistency of data?
(A) Indexes
(B) Integrity constraints
(C) File organization
(D) Data Distribution strategy

17. conio.h stands for?
(A) character input output
(B) console input output
(C) common input output
(D) complex input output

18. Duplication of data in multiple files is called
(A) Data Redundancy
(B) Data Dependence
(C) Data Inconsistency
(D) None Of These

19. A relation that contains minimal redundancy and allows easy use is called
(A) Clean
(B) Simple
(C) Complex
(D) Well-Structured

20. SQL stands for?
(A) Structured Query Language
(B) Sequential Query Language
(C) Simple Query Language
(D) None Of These

ANSWERS: COMPUTER SCIENCE QUIZZES
11. C
12. B
13. A
14. B
15. B
16. C
17. B
18. A
19. D
20. A

21. Which register stores the result of ALU operations?
(A) Data Register
(B) Instruction Register
(C) Data Address Register
(D) Accumulator Register

22. A collection of rules for writing programs in a programming language is known as
(A) Syntax
(B) Program logic
(C) Program Standards
(D) None Of These

23. Which one connects two similar network segments?
(A) Router
(B) Bridge
(C) Gateway
(D) Node

24. Which of the following device uses the parallel transmission?
(A) Mouse
(B) Keyboard
(C) Printer
(D) Light Pen

25. What is a diagrammatic way of representing the relationship between the entities in a database?
(A) Flowchart
(B) ERD
(C) DFD
(D) Algorithm

26. Which transmission allows data to travel in both directions but only one direction at a time?
(A) Simplex
(B) Full duplex
(C) Half duplex
(D) Reverse

27. Another name for free software is?
(A) Encrypated Software
(B) Copy Protected Software
(C) Shareware
(D) Public Domain Software

28. DPI stands for?
(A) Dot Per Inch
(B) Decimal Per Inch
(C) Digit Per Inch
(D) Data Per Inch

29. A small high speed memory insidse CPU is
(A) RAM
(B) ROM
(C) Cache
(D) Register

30. ________ are used to evaluate compound conditions.
(A) Arithmetic Operators
(B) Logical Operators
(C) Relational Operators
(D) Assignment Operators

ANSWERS: COMPUTER SCIENCE MCQs
21. D
22. A
23. B
24. C
25. B
26. C
27. D
28. A
29. D
30. B

31. MICR stands for?
(A) Magic In Character Redo
(B) Magnetic Ink Character Recorder
(C) Magnetic Ink Character Reader
(D) None Of These

32. __________ is used to control all the parts of a manufacturing process.
(A) ATM
(B) CAM
(C) CAD
(D) MICR

33. CPU consists of the following parts:
(A) Control unit and ALU
(B) CU and Main memory
(C) Main memory and ALU
(D) Operating system and Main memory

34. MHz stands for?
(A) Millihertz
(B) Microhertz
(C) Megahertz
(D) None Of These

35. DRAM stands for?
(A) Digital Random Access Memory
(B) Dynamic Random Access Memory
(C) Digital Read Access Memory
(D) Dynamic Read Access Memory

36. The dots that compose the image of a digital photograph are called __________.
(A) Points
(B) Resolution Points
(C) Digital Points
(D) Pixels

37. A type of reader commonly used to read UPC code is __________.
(A) Bar-code reader
(B) Optical-mark reader
(C) Magnetic-ink reader
(D) Both A and C

38. Caps Lock is a:
(A) Window key
(B) Modifier key
(C) Toggle key
(D) Cursor control key

39. GPS stands for?
(A) Global Pointing System
(B) Global Positioning System
(C) Google Positioning System
(D) None Of These

40. Internet surfing is an example of:
(A) Half duplex
(B) Simplex
(C) Full duplex
(D) None Of These

ANSWERS: COMPUTER SCIENCE QUIZ
31. C
32. B
33. A
34. C
35. B
36. D
37. A
38. C
39. B
40. A

41. Analog signal is measured in:
(A) Volt
(B) Hertz
(C) Digits
(D) WATTS

42. _________ uses liquid crystal between the glass plates.
(A) ELD
(B) LCD
(C) CRT
(D) None of These

43. Open System Interconnection(OSI) model consists of _________ layers.
(A) Eight
(B) Six
(C) Seven
(D) Five

44. Which of the following coding schemes uses 4-bit code?
(A) Unicode
(B) ASCII
(C) EBCDIC
(D) BCD

45. Which of the following communication medium requires “line-of-sight”?
(A) Microwave
(B) Fiber-Optic cable
(C) Twisted-Pair cable
(D) Coaxial cable

46. _________ is a collection of system programs that controls and co-ordinates the overall operations of a computer system.
(A) System software
(B) Operating system
(C) Utility program
(D) Device driver

47. The translated program into machine code is called _________.
(A) Source program
(B) Object program
(C) System program
(D) None Of These

48. FormatC is an example of virus _________.
(A) Chernobal
(B) Logic Bomb
(C) Boot Sector
(D) Torjan Horse

49. What type of operating system MS-DOS is?
(A) Command Line Interface
(B) Graphical User Interface
(C) Multitasking
(D) Menu Driven Interface

50. Which of the following keyboard shortcuts is used to change the case?
(A) Ctrl+F3
(B) Alt+F3
(C) Shift+F3
(D) Ctrl+Shift+F3

ANSWERS: COMPUTER SCIENCE QUIZZES
41. A
42. B
43. C
44. D
45. A
46. B
47. B
48. D
49. A
50. C

51. Which technology is used in compact disks?
(A) Mechanical
(B) Electrical
(C) Electro Magnetic
(D) Laser

52. Operating system, editors and debuggers come under?
(A) System software
(B) Application software
(C) Utilities
(D) None Of These

53. Which one is the Low-Level language?
(A) Visual Basics
(B) Java
(C) Assembly
(D) C++

54. A modulator is used to convert:
(A) Digital signals into analog signals
(B) Analog signals into digital signals
(C) Both A and B
(D) None Of These

55. Which one is a Dot Matrix printer?
(A) Laser Printer
(B) Inkjet Printer
(C) Impact Printer
(D) Drum Printer

56. CRT stands for?
(A) Cathode Rays Tube
(B) Clarity Rays Tube
(C) Crystal Rays Tube
(D) None Of These

57. A computer program that translates one statement of program instructions at a time into machine language is called
(A) CPU
(B) Interpreter
(C) Compiler
(D) Simulator

58. NTFS stands for?
(A) New Trend File Saving
(B) Network File Saving
(C) New Technology File System
(D) None Of These

59. In MS Windows key F1 is mostly used for
(A) Help
(B) Exit
(C) Save
(D) Refresh

60. 1 Gigabyte is equal to
(A) 1024 bits
(B) 1024 bytes
(C) 1024 kilobytes
(D) 1024 megabytes

ANSWERS: COMPUTER SCIENCE MCQS
51. D
52. A
53. C
54. A
55. C
56. A
57. B
58. C
59. A
60. D

61. The most widely used code for representing characters in computers is
(A) ASCII
(B) BCD
(C) EBCDIC
(D) None Of These

62. The type of reader commonly used to read bank cheques is
(A) OPtical-mark reader
(B) Magnetic-ink reader
(C) Bar-code reader
(D) None Of These

63. Which of the following devices stores instructions that help the computer startup?
(A) Keyboard
(B) RAM
(C) ROM
(D) Hard disk

64. The computer can move data and instructions between storage and memory as needed, in a process called
(A) Volatility
(B) Swapping
(C) Pipelining
(D) Exchanging

65. When you press a key, which device notifies the system software?
(A) Keyboard
(B) Keyboard Controller
(C) Keyboard Buffer
(D) Keyboard Handler

66. DOS was introduced by
(A) IBM
(B) Xerox
(C) Microsoft
(D) Bell labs

67. Which of the following operating system is based on open-source software?
(A) UNIX
(B) Windows 2000
(C) Windows NT
(D) Linux

68. The amount of time taken by a device to begin reading data is called
(A) Seek time
(B) Read time
(C) Access time
(D) Write time

69. The RAID technology that contributes to fault tolerance is called
(A) Disk mirroring
(B) Tolerant computing
(C) Data striping
(D) None Of These

70. MAN stands for?
(A) Metropolitan Arranged Network
(B) Marked Area Network
(C) Manufactured Arrangements of Networks
(D) Metropolitan Area Network

ANSWERS: COMPUTER QUIZ
61. A
62. B
63. C
64. B
65. B
66. A
67. D
68. C
69. A
70. D

71. The software used for workgroup computing is called
(A) Shareware
(B) Freeware
(C) Groupware
(D) Both A and B

72. Which of the following standards were developed without any formal planning?
(A) De Facto
(B) De Jure
(C) ISO
(D) Both A and B

73. Which of the following is LAN protocol?
(A) Ethernet
(B) ARCnet
(C) Token Ring
(D) All

74. Which one is the Bottom-most layer of OSI model?
(A) Data link
(B) Physical
(C) Network
(D) Transport

75. Data is transmitted block-by-block in ___________ transmission.
(A) Digital
(B) Analog
(C) Synchronous
(D) Asynchronous

76. An important property of fiber optic is
(A) Refraction
(B) Reflection
(C) Interface
(D) None Of These

77. The process to convert analog signals into digital signals is called
(A) Modulation
(B) Demodulation
(C) Digitization
(D) Conversion

78. Which of the following memories can be re-written by using electrical devices?
(A) PROM
(B) ROM
(C) EEPROM
(D) EPROM

79. ___________ virus is a polymorphic virus. Polymorphic means “changes nature with passage of time”.
(A) Redlof
(B) Torjan Horse
(C) Chernobal
(D) Logic Bomb

80. Which of the following protocols is used by World Wide Web(www)?
(A) TCP/IP
(B) Ethernet
(C) FTP
(D) HTTP

ANSWERS: COMPUTER QUIZZES 
71. C
72. A
73. D
74. B
75. C
76. A
77. B
78. C
79. A
80. D

81. A primary key that consists of more than one attribute is called a
(A) Foreign key
(B) Composite key
(C) Multivalued key
(D) Global key

82. An attribute in database is also known as
(A) Tuple
(B) Relation
(C) Row
(D) Field

83. C language was developed by
(A) Van Neumann
(B) Dennis Ritchie
(C) Charles Babbage
(D) John Backus

84. A space in computer’s memory set aside for some data that can be changed is called
(A) Variable
(B) Constant
(C) Integer
(D) Floating Point

85. Which of the following components is used to convert first .c to first .exe?
(A) Compiler and header
(B) Header and linker
(C) Compiler and linker
(D) Compiler only

86. Which of the database objects allows to extract specific information from tables?
(A) Queries
(B) Forms
(C) Reports
(D) Records

87. The instructions that are given to the compiler before the beginning of actual program are:
(A) C statements
(B) Preprocessor directive
(C) Linking instructions
(D) C instructions

88. Which key combination is used to run C program:
(A) Alt+F9
(B) Ctrl+S
(C) Alt+F5
(D) Ctrl+F9

89. Different attributes in two different tables having same name are referred to as
(A) Acronym
(B) Synonym
(C) Homonym
(D) Mutually exclusive

90. SQL is a/an
(A) Unstructured language
(B) Structured language
(C) Object oriented language
(D) Software

ANSWERS: COMPUTER MCQS
81. B
82. D
83. B
84. A
85. C
86. A
87. B
88. D
89. C
90. B

91. The loop which never ends is called:
(A) Infinite loop
(B) Running loop
(C) Continuous loop
(D) Nested loop

92. Another term for a conditional operator is:
(A) Binary
(B) Iteration
(C) Selective
(D) Ternary

93. The total number of keywords in C are:
(A) 60
(B) 42
(C) 32
(D) 50

94. What does CIM stand for?
(A) Computer Integrated Manufacturing
(B) Copy In Memory
(C) Computer International Management
(D) Computer Intel Marketing

95. Which register normally functions as a 16-bit counter that controls the sequence in which the instructions are fetched from memory?
(A) PC
(B) IR
(C) DR
(D) DAR

96. Access time for most of memories is measured in:
(A) Microseconds
(B) Milliseconds
(C) Nanoseconds
(D) Megahertz

97. A database consists of various components called:
(A) Tools
(B) Properties
(C) Entities
(D) Objects

98. Which of the following terms is related to the features of cascading deletion?
(A) Data integrity
(B) Data redundancy
(C) Referential integrity
(D) Indexing

99. ATM stands for?
(A) Automatic Talking Machine
(B) Automatic Teller Machine
(C) Analog Teller Machine
(D) Automatic Ticketing Machine

100. Who is known as “Father of Computer Science”?
(A) Charles Babbage
(B) Howard Aiken
(C) Dr.Herman Hollerith
(D) Blaise Pascal

ANSWERS: COMPUTER QUIZ
91. A
92. D
93. C
94. A
95. A
96. C
97. D
98. C
99. B
100. A

101. One of the first recognized calculating device was?
(A) Abacus
(B) Analytical engine
(C) Difference engine
(D) None of these

102. Pentium II is a __________ generation computer.
(A) second
(B) third
(C) fourth
(D) fifth

103. The first computer that used vacuum tubes was?
(A) Mark I
(B) ENIAC
(C) EDVAC
(D) UNIVAC

104. Which of the following is not a pointing device?
(A) Mouse
(B) Joystick
(C) Trackball
(D) None of these

105. The number of read/write heads for a hard disk of four platters are
(A) 4
(B) 6
(C) 8
(D) 16

106. Which of the following is a 16-bit code?
(A) BCD
(B) Unicode
(C) ASCII
(D) EBCDIC

107. Boolean algebra is also known as?
(A) Logical algebra
(B) Code algebra
(C) Switching algebra
(D) Digital algebra

108. The command that is not present on edit menu?
(A) Font
(B) GoTo
(C) Find
(D) Ctrl+z

109. First generation language uses?
(A) Pseudo code
(B) Binary code
(C) Mnemonics code
(D) Decimal code

110. In which of the flowchart symbols, the statement “IS A > B” is placed?
(A) Connector
(B) Rectangular
(C) Parallelogram
(D) Diamond

ANSWERS: COMPUTER QUIZZES
101. A
102. C
103. B
104. B
105. C
106. B
107. C
108. A
109. B
110. D

111. Name the error which you think to exist in the formula C=C*D/C.
(A) Logical
(B) Syntax
(C) Execution
(D) None of these

112. Which of the following statements transfers control unconditionally?
(A) GOTO
(B) FOR…NEXT
(C) IF THEN
(D) ON GOTO

113. The statement to reserve memory locations for an array M arranged in 12 columns and 20 rows may be ?
(A) DIM(12,20)
(B) DIMM(20,12)
(C) M(240)
(D) DIMM(12,20)

114. On execution of PRINT FIX(-6.83),the output will be ?
(A) 6
(B) 6.83
(C) –6
(D) –7

115. In BASIC LOG function refers to natural logarithm have Base ?
(A) 2
(B) 10
(C) 5
(D) e

116. An 8-bit address bus can address a memory of ?
(A) 1 Byte
(B) 8 Bytes
(C) 256 bits
(D) 256 Bytes

117. The number of colors a CGA monitor displays are ?
(A) 4
(B) 16
(C) 64
(D) 256

118. The radix of a computerized version of number (+0.66E–4) is ?
(A) 4
(B) 6
(C) 2
(D) 8

119. The programs which are permanent and stored in ROM are known as ?
(A) Utility Programs
(B) Firmware
(C) System softwares
(D) None of these

120. UNIVAC stands for ?
(A) Universal Automatic Computer
(B) Universal Array Computer
(C) Unvalued Automatic Computer
(D) Unique Automatic Computer

ANSWERS: COMPUTER MCQS
111. D
112. A
113. B
114. C
115. D
116. D
117. A
118. C
119. B
120. A

121. By default, word automatically saves your document after every ?
(A) 5 minutes
(B) 10 minutes
(C) 15 minutes
(D) 20 minutes

122. Pressing Ctrl+Shift+A causes ?
(A) To select whole document
(B) To highlight the selected text
(C) To capitalize the selected text
(D) Office assistant to appear

123. Pressing Ctrl+Shift+D causes ?
(A) To delete the selected text
(B) To underline selected text
(C) To double underline the selected text
(D) None of these

124. The number of colours a VGA monnitor displays are ?
(A) 16
(B) 256
(C) 64
(D) 4

125. The device driver is an example of ?
(A) System software
(B) Application software
(C) Freeware
(D) Shareware

126. A standard keyboard used in personal computer has ?
(A) 80 keys
(B) 84 keys
(C) 101 keys
(D) 102 keys

127. Which of the following layers of OSI model is responsible for breaking data into segments ?
(A) Presentation
(B) Transport
(C) Datalink
(D) Session

128. The Media Access Control sub layer resides in which layer ?
(A) Datalink
(B) Physical
(C) Network
(D) Transport

129. Which of the following coding schemes uses 4-bit code ?
(A) Unicode
(B) ASCII
(C) EBCDIC
(D) BCD

130. Satellite transmission stations that can both send and receive messages are known as ?
(A) Transreceivers
(B) Receivers
(C) Earth Stations
(D) Transmitters

ANSWERS: COMPUTER SCIENCE QUIZ
121. B
122. C
123. C
124. B
125. A
126. C
127. B
128. A
129. D
130. C

131. Which of the following tools of MS Word is used to rotate the text?
(A) Word Art
(B) Auto Shape
(C) Text Boxes
(D) None of these

132. Which of the following features of the word processor allows to specify margins of the documents?
(A) Marco
(B) Thesaurus
(C) Merge
(D) Layout

133. Which of the following devices can be used to directly image printed text ?
(A) OCR
(B) OMR
(C) MICR
(D) All of these

134. The popular series of personal computers was Apple series designed in 1976 using __________ microprocessor.
(A) 8-bit
(B) 16-bit
(C) 64-bit
(D) None of these

135. Who designed the first electronic computer-ENIAC?
(A) Van-Neumann
(B) Joseph M.Jacquard
(C) J.Presper Eckert and John W. Mauchly
(D) All of these

136. In latest generation computers, the instructions are executed ?
(A) Parallel
(B) Sequentially
(C) Both A and B
(D) Randomly

137. Web pages are linked together using ?
(A) HTTP
(B) Hyberlinks
(C) Interlinks
(D) None of these

138. A CPU with 32-bit Address Bus can address a memory of ?
(A) 4 KB
(B) 4 GB
(C) 8 KB
(D) 8 GB

139. In BASIC, LEFT(A$,n) is used to ?
(A) Leave n spaces before the strung A$
(B) Leave n spaces before every character of the strung A$
(C) Leave n left characters of the strung A$
(D) Select n characters of the strung A$

140. In BASIC, RETURN statement passes control back to ?
(A) GOSUB statement
(B) Next to GOSUB statement
(C) Beginning of the program
(D) The statement before GOSUB

ANSWERS: COMPUTER SCIENCE QUIZ
131. A
132. D
133. A
134. A
135. C
136. C
137. B
138. B
139. D
140. B

141. The number of elements assigned automatically to a two dimensional arrays in BASIC are ?
(A) 10
(B) 100
(C) 110
(D) 121

142. Which of the following statements can be used for multiple branching ?
(A) GOTO
(B) IF THEN ELSE
(C) ON GOTO
(D) WHILE…WEND

143. Which of the following statements can be used for unlimited loopiing ?
(A) GOTO
(B) FOR…NEXT
(C) IF THEN
(D) ON GOTO

144. Which of the following command is used to exit from BASIC and to return to DOS ?
(A) CLEAR
(B) KILL
(C) SYSTEM
(D) NEW

145. Number of Shutdown options on Windows 2000 professional are ?
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5

146. The number of items present on control panel depends upon ?
(A) Items install during Setup
(B) Items contained on Windows CD
(C) Items required by your system
(D) Hardware Items attached with the system

147. The number of actions with two buttons mouse are ?
(A) 6
(B) 5
(C) 4
(D) 3

148. Which of the following is a DOS Internal Command ?
(A) DELTREE
(B) ERASE
(C) FORMAT
(D) None of these

149. Which of the following is not an executable command ?
(A) CLS
(B) REN
(C) REM
(D) COPY

150. An OR operation has 4 variables, the possible number of combinations in it’s truth table are ?
(A) 64
(B) 16
(C) 34
(D) 32

ANSWERS: COMPUTER SCIENCE QUIZ
141. D
142. C
143. A
144. C
145. C
146. A
147. B
148. B
149. C
150. B

Print Friendly, PDF & Email

About paperspk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *